Προβληματισμός ΡΑΕ για τον ΕΛΑΠΕ – Σε δυο μήνες το πλαίσιο διαγωνισμών για μη ώριμα έργα ΑΠΕ

Οι φορείς δεσμεύτηκαν ότι θα αποστείλουν στην Αρχή σημείωμα με τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΡΑΕ, Νικόλαου Μπουλαξή διοργανώθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς ΑΠΕ. Συμμετείχαν οι ΡΑΕ (κ. Διονύσης Παπαχρήστου), ΕΛΕΤΑΕΝ (κ. Παπασταματίου Παναγιώτης), ΕΣΗΑΠΕ (κ. Περιστέρης Γεώργιος, κ. Σειμανίδης Σάββας), ΕΣΜΥΕ (κ. Βασιλικός Κώστας), ΣΠΕΦ (κ. Λουμάκης Στέλιος), ΣΕΦ (κ. Καπέλος Σωτήριος), ΠΑΣΥΦ (κ. Καλογεράκης Νίκος), ΠΟΣΠΗΕΦ (κ. Πέτρος Τσικούρας), ΠΣΑΑΦ (κ. Τσαγκίδης Μιχάλης), ΣΠΕΒ (κ. Πετρόχειλος Χρήστος), ΕΣΠΑΒ (κ. Υφαντής Αλέξανδρος).

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενημέρωση της αγοράς των ΑΠΕ για τη λειτουργία της Αρχής κατά την τρέχουσα περίοδο και ο χρονοπρογραμματισμός στα θέματα των Διαγωνισμών ΑΠΕ και Αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, καθώς επίσης και η ανταλλαγή απόψεων και η διερεύνηση των ζητημάτων που προκύπτουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και των σχετικών μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της διάδοσής του.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ στη σύντομη τοποθέτησή του επανέλαβε ότι η κοινή ανταγωνιστική διαδικασία για τους Αιολικούς και Φ/Β σταθμούς θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 2 Απριλίου 2020 και δήλωσε πως η Αρχή είναι έτοιμη για τη διενέργεια των επόμενων ανά τεχνολογία διαγωνισμών. Σημείωσε επίσης ότι η ΡΑΕ επεξεργάζεται λεπτομερώς την ανταγωνιστική διαδικασία για Μη Ώριμα Έργα και περίπου σε 2 μήνες θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τους εν λόγω Διαγωνισμούς λόγω των ιδιαιτεροτήτων του. Έθεσε τον προβληματισμό της Αρχής ως προς την ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς την τρέχουσα περίοδο, κάτι που θα επηρεάσει και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και κατ’ επέκταση τις πληρωμές των παραγωγών, ζήτημα το οποίο επεξεργάζεται από κοινού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων. Τέλος, τόνισε πως η Ολομέλεια της ΡΑΕ συνεδριάζει μέσω τηλεδιασκέψεων και η Γραμματεία λειτουργεί με εκ περιτροπής εργασία και κυρίως μέσω τηλεργασίας και ανταποκρίνεται στην εκπλήρωση του έργου της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο μέτρο του εφικτού δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα δίνοντας έμφαση στα επείγοντα και τρέχοντα ενεργειακά ζητήματα. Για το λόγο αυτό, επεσήμανε πως τα τρέχοντα και με επείγοντα χαρακτήρα θέματα των έργων ΑΠΕ θα επιλύονται χωρίς καθυστερήσεις από την πλευρά του Ρυθμιστή, ώστε να υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις.

Οι φορείς από την πλευρά τους επεσήμαναν τα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται εξαιτίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, τα ζητήματα που τέθηκαν από τους φορείς επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. λόγω της πτώσης της οριακής τιμής και της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών αλλά και στο κίνδυνο για την απομείωση των ταμειακών ροών λόγω της ενδεχόμενης αύξησης των καθυστερήσεων πληρωμών από τους καταναλωτές.

Παράλληλα, αναλύθηκαντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν εξελίξει επενδύσεις ΑΠΕ λόγω της καθυστέρησης ανταπόκρισης από τις αδειοδοτούσες υπηρεσίες, των περιορισμών μετακίνησης και διαμονής των στελεχών τους και του τεχνικού προσωπικού, , των καθυστερήσεων στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης εξοπλισμών, αλλά και αποκατάστασης προβλημάτων σε ήδη λειτουργούντα έργα κλπ.Οι φορείς δεσμεύτηκαν ότι θα αποστείλουν στην Αρχή σημείωμα με τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων.

Πηγή: https://worldenergynews.gr/index.php?id=43805

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά