ΕΛΕΤΑΕΝ: Ασάφειες στο υπό διαβούλευση κείμενο για την κλιματική αλλαγή – Πλήττονται οι ΑΠΕ

Τον προβληματισμό της διατυπώνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για το υπό διαβούλευση κείμενο που αφορά την εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική αιολική ένωση τονίζει ότι υπάρχουν σημεία στο κείμενο που αναφέρονται «τερατολογίες», ενώ σημειώνει ότι οι «ισχυρισμοί αυτοί στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης», που αποτελούν «μνημείο σκοταδισμού και προϊόν ιδεοληψιών» και στόχο έχουν να πλήξουν τις ΑΠΕ.

Μεταξύ άλλων, η ΕΛΕΤΑΕΝ διερωτάται αν οι εν λόγω ισχυρισμοί γίνονται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων των λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας και τονίζει ότι συνιστούν «μια ακόμη (αρνητική) ελληνική πρωτοτυπία, που θα αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη» στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα γίνει σε λίγες ημέρες στο Παρίσι.

Καταλήγοντας, η Ένωση διαμηνύει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα καθίσταται πλέον παγκόσμιος μονόδρομος.

Ολόκληρη η επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ προς τον κ. Τσίπρα αναφέρει τα εξής:

Προς

Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοιν.

  • Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση
  • Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας
  • Πρόεδρο Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Φώφη Γενημματά
  • Γεν. Γραμματέα Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Πρόεδρο Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη
  • Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο
  • Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη
  • Πρόεδρο Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, κα Κατερίνα Ιγγλέζη

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Λίγες μέρες πριν τη σημαντική Διάσκεψη των Η.Ε. για το Κλίμα στο Παρίσι, μας επιφυλάσσατε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Αναφερόμαστε στην κείμενο Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο ο Αναπληρωτής Υπουργός σας στο ΥΠΕΝ, έθεσε στις 24/11/2015 σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, στην οποία φυσικά θα συμμετάσχουμε και θα το σχολιάσουμε στην ολότητα του.

Δεν μπορούμε όμως να μη σταθούμε σε ένα συγκεκριμένο κείμενο στη σελίδα 44 (Παράρτημα Ι), όπου αναφέρονται απίστευτες τερατολογίες, όπως ότι οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας να κατεισδύουν στο έδαφος, στεγανοποιούν τις λεκάνες απορροής ποταμών και επιπλέον είναι τρωτές στην κλιματική αλλαγή. Οι συντάκτες συγχέουν τους ανεμομίκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να μην επιτρέψουν το φαινόμενα παγετού σε καλλιέργειες προκαλώντας ρεύματα αέρα στην περιοχή, με τις ανεμογεννήτριες που παρά το όνομα τους δεν παράγουν αλλά αξιοποιούν τα υπάρχοντα ρεύματα αέρα. Μια σύγχυση στην οποία, ίσως, ούτε μαθητής του δημοτικού δεν θα υπέπιπτε.

Οι ισχυρισμοί αυτοί στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι μνημείο σκοταδισμού και προϊόν ιδεοληψιών και στόχο έχουν να πλήξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν κατά πλανητική ομολογία, το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης και αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής.

Για ποιο λόγο γίνονται άραγε; Αθώο λάθος εξ αιτίας κακής πληροφόρησης ή εξυπηρέτηση συμφερόντων των λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας; Όπως και να ‘χει οι απόψεις αυτές συνιστούν μια ακόμη (αρνητική) ελληνική πρωτοτυπία μια και δεν έχουν προβληθεί παρόμοιοι ισχυρισμοί αλλού και σίγουρα θα αποτελέσουν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ομόλογους σας στη Διάσκεψη στο Παρίσι. Το κείμενο αυτό εκθέτει κατ αρχήν εσάς αλλά και την πατρίδα μας την οποία θα εκπροσωπήσετε στη διάσκεψη για το Κλίμα. Πιστέψτε μας οι ομόλογοι σας όχι μόνο δεν ασπάζονται αυτές τις ανυπόστατες σκοταδιστικές απόψεις, αλλά στηρίζουν δυναμικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το χειρότερο όλων είναι πως οι συνέπειες αυτών και παρόμοιων συκοφαντικών προσπαθειών που ουσιαστικά εμποδίζουν την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής, θα κάνουν το μέλλον αβίωτο για τα παιδιά μας.

Πέραν της υιοθέτησης αυτής της απαράδεκτης θέσης από το ΥΠΕΝ, το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, χαρακτηρίζεται από τεράστια θεματικά κενά, επιφανειακές προσεγγίσεις, γενικόλογες, ασυντόνιστες και ακοστολόγητες προτάσεις δράσεων και άφθονα γραμματικά και συντακτικά λάθη, που δηλώνουν την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε.

κ. Πρωθυπουργέ, πιστεύουμε πως η υιοθέτηση αυτού του κειμένου των θέσεων της σχετικής επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε επί τη βάση της θέσης πολλών στελεχών σας, μεταξύ των οποίων και του αναπληρωτή ΥΠΕΝ, περί Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.), όρος που χρησιμοποιείται απαξιωτικά και στοχεύει να συνδέσει τις ανεμογεννήτριες με περιβαλλοντική καταστροφή και να απαξιώσει τον κλάδο και μαζί του μια εγχώρια πηγή ενέργειας. Σημειώστε πως οι κατηγορίες αυτές αναφέρονται σε μια πηγή ενέργειας που δεν εκπέμπει ούτε στερεούς, ούτε υγρούς, ούτε αέριους ρύπους. Οι Ανανεώσιμες Πηγές αποτελούν την πιο φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας (Παράρτημα ΙΙ). Αν τις απορρίψουμε, η εναλλακτική λύση για το ενεργειακό είναι η συνέχιση της  χρήσης ορυκτών καυσίμων ή η πυρηνική ενέργεια. Αυτό θέλουμε;

Μας είναι αδύνατο να φανταστούμε πως η νέα κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με αυτές τις σκοταδιστικές αντιλήψεις. Και οφείλουμε να το πούμε, πως τέτοιες μέρες θυμόμαστε με νοσταλγία τον εκλιπόντα σύντροφο σας, τον αγαπητό Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Mας είναι αδύνατον να διανοηθούμε πως η κυβέρνηση της χώρας, με οδηγό τις αρχές της επιστημονικής αλήθειας, δεν έχει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της υπ’ αριθμόν ένα απειλής της ανθρωπότητας, η οποία εκ των πραγμάτων θα πλήξει περισσότερο και σκληρότερα τα λαϊκά στρώματα καθώς και τις υποανάπτυκτες χώρες, ενώ θα προσθέσει εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων της Μεσογείου.

Μας είναι αδύνατο να δεχτούμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν τον όρο Β.Α.Π.Ε. (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ό,τι με αυτό υπονοείται από τις ομάδες «αντίστασης» κατά της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, της πιο φιλικής ενεργειακής πηγής. Και για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν μας ενοχλεί η χρήση του όρου καθ’ εαυτή. Μακάρι να είχαμε καταφέρει να έχουμε βιομηχανία ΑΠΕ στη χώρα μας και μεγάλη ανάπτυξη, αλλά οι πολιτικές του παρελθόντος δεν το επέτρεψαν, με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις, που δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά. Διαμαρτυρόμαστε στη χρήση του όρου, που εξισώνοντας την έννοια βιομηχανία με καταστροφή του περιβάλλοντος, προσπαθεί να απαξιώσει την αιολική ενέργεια.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, ελπίζουμε να σας πείσαμε για το τεράστιο λάθος που συντελείται και να ζητήσετε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου και την αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων που αντιλαμβάνονται πέρα και πάνω από τις γνώσεις τους τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, όπως η Greenpeace και το WWF.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα είναι πλέον παγκόσμιος μονόδρομος και γι αυτό εμείς θα κρατήσουμε την αιολική σημαία ψηλά, να κυματίζει από το παραγωγικό αεράκι του Αίολου, ελπίζοντας πως μια μέρα, θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το μοναδικό πλούτο που η Αιολική ενέργεια, αλλά και η Υδροηλεκτρική ενέργεια, η Ηλιακή ενέργεια, η Γεωθερμία, η Βιομάζα, με τις οποίες είναι προικισμένη η Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν στη χώρα μας, δηλαδή ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, αληθινή παραγωγική ανασυγκρότησή και έξοδο από την κρίση, μέσα από την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος που μπορεί να υπάρξει από πηγές ενέργειας. Και θα περιμένουμε την απάντησή σας στις ανησυχίες και προβληματισμούς μας, η οποία ελπίζουμε να είναι παθιασμένα υπέρ των ΑΠΕ, ώστε να υιοθετήσει επιτέλους η χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως πηγών ενέργειας που

  • Συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη
  • Παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
  • Προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον
  • Καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και επομένως πρωτίστως προστατεύουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες,

με εκτίμηση,

Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης

Πρόεδρος ΔΣ

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ

Εκδότης Ανεμολογίων

————————–

Ακολουθούν αποσπάσματα από το υπό δημόσια διαβούλευση κείμενο για την εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στα οποία διατυπώνει τις ενστάσεις της η ΕΛΕΤΑΕΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

(Απόσπασμα από το σε δημόσια διαβούλευση κείμενο για μια ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, παρ. 4.6. σελ. 44)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Περιβαλλοντικά Χαρακτηριστικά Αιολικής Ενέργειας.

Η αιολική ενέργεια δεν απειλεί τα οικοσυστήματα. Αντίθετα είναι η πιο φιλική πηγή ενέργειας που έχουμε στη διάθεση μας και αυτή που θα προστατέψει τα οικοσυστήματα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,

Η αιολική ενέργεια δεν καταστρέφει φυσικούς ή τεχνητούς παραδείσους. Η επέμβαση της αιολικής ενέργειας στο περιβάλλον είναι σημειακή χρονικά και γεωγραφικά, σε αντίθεση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια. Η όποια ελάχιστη επέμβαση στο περιβάλλον (αφού δεν γίνεται ανάπτυξη με μηδενική περιβαλλοντική επίδραση) εντοπίζεται αυστηρά στην περιοχή κατασκευής του έργου και λήγει μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του.  Ποια άλλη πηγή ενέργειας μπορεί να το ισχυριστεί αυτό;

Τα έργα αιολικής ενέργειας εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης Α.Π.Ε. για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της κοινοτικής οδηγίας 28/2009 (της γνώστης 20-20-20 για το 2020). Η ισχύουσα αδειοδοτική διαδικασία καθώς και η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι από τις πλέον αυστηρές και χρονοβόρες τουλάχιστον της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ένα έργο Αιολικής ενέργειας από αιτήσεως αδειοδότησης μέχρι κατασκευής να χρειάζεται 6-10 χρόνια.

Εξ αιτίας και αυτού εγκαθιστούμε τα τελευταία 5 χρόνια ετησίως κατά μέσο όρο 160MW, ενώ οι γείτονες μας Τούρκοι 560 MW και μάλιστα χωρίς την δεσμευτική υποχρέωση μιας κοινοτικής οδηγίας.

Η καθαρή έκταση που καταλαμβάνουν οι σημερινές αιολικές εγκαταστάσεις είναι μόλις της τάξης των 2.000 στρεμμάτων, μιας και η έκταση μεταξύ ανεμογεννητριών σε ένα αιολικό πάρκο είναι ελεύθερη για αγροτικές ή κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Φανταζόμαστε θα έχετε δει φωτογραφίες με αγελάδες και κατσίκες που βόσκουν ανενόχλητες κάτω από ανεμογεννήτριες.

Η κάλυψη όλων των ηλεκτρικών αναγκών μας από ανεμογεννήτριες  – δυστυχώς ένα μόνο θεωρητικό ενδεχόμενο – θα σήμαινε την χρήση μόλις 24.000 στρεμμάτων. Για σύγκριση και μόνο αναφέρεται ότι οι εκτάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση του λιγνίτη ξεπερνούν τα 200.000 στρέμματα.

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/eletaen-asafeies-sto-ypo-diavoyleysi-keimeno-gia-tin-klimatiki-allagi-plittontai-oi-ape

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά