Νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποδοτικότητας φ/β κυττάρων από Αυστραλούς επιστήμονες

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποδοτικότητας φωτοβολταϊκών κυττάρων, μετατρέποντας το 34,5% της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια, πέτυχαν Αυστραλοί ερευνητές.

Ειδικότερα, οι Μαρκ Κίβερς και Μάρτιν Γκριν του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας δημιούργησαν μια μονάδα τεσσάρων κόμβων επιφάνειας 27,7 τετραγωνικών εκατοστών, ενσωματωμένη σε ένα πρίσμα. Το πρίσμα διαχωρίζει το φως του ήλιου σε τέσσερις ακτίνες, ενισχύοντας τη διαθέσιμη ηλιακή ακτινοβολία και επιτρέποντας ένα ρυθμό απόδοσης ρεκόρ.

Η υψηλότερη αποδοτικότητα συνεπάγεται και υψηλότερη τιμή, συνεπώς θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προτού διαδοθούν εμπορικά τα νέα ηλιακά κύτταρα. Ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό δεν αφαιρεί κάτι από το εντυπωσιακό τους επίτευγμα.

«Αυτό το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες προόδου στην έρευνα φωτοβολταϊκών, ώστε να καταστούν τα ηλιακά κύτταρα ακόμα πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Κίβερς.

«Η εξαγωγή περισσότερης ενέργειας από κάθε ακτίνα του ήλιου είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ηλιακά κύτταρα, δεδομένου ότι μειώνει την απαιτούμενη επένδυση, και επιτυγχάνει γρηγορότερη απόσβεση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε καταφέρει να μετατρέψει πάνω από το 40% του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια σε ένα προηγούμενο πείραμα, χρησιμοποιώντας κάτοπτρα για να συγκεντρώσει τις ακτίνες του ήλιου.

Η επίτευξη του ποσοστού απόδοσης που ξεπερνά το 35% συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, με πρόσφατη γερμανική μελέτη να είχε προβλέψει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα το 2050, μόνο με τη χρήση συμπυκνωτών.

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/neo-pagkosmio-rekor-apodotikotitas-fv-kyttaron-apo-aystraloys-epistimones

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά