Τα φωτοβολταϊκά ξαναμπαίνουν το 2016 στον ενεργειακό χάρτη της χώρας με το νέο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ

Προκοινοποίηση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν των βασικών στοιχείων του νέου μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ, με δέσμευση ταυτόχρονα ότι στο δεύτερο 15μερο του Ιανουαρίου θα κοινοποιήσει το πλήρες σχέδιο, έκανε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παρόλο που υπήρξαν επαφές της Επιτροπής του υπουργείου με τους φορείς των ΑΠΕ κατά το τελευταίο διάστημα, το πλήρες σχέδιο θα τεθεί σε επίσημη διαβούλευση αμέσως μετά την υποβολή του στην Κομισιόν.

Βασική επιδίωξη της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα στήριξης που να είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., αλλά να μην αλλάζει ριζικά τα επενδυτικά δεδομένα για τα θεωρούμενα ως έργα ώριμα προς κατασκευή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου μοντέλου είναι τα εξής:

1) Για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 500 KW θα εφαρμόζεται, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs). Με δεδομένο μάλιστα ότι κατά τη διαδικασία του new deal η χώρα έχει στείλει στοιχεία για το σταθμισμένο κόστος των φωτοβολταϊκών, με βάση τα οποία οδηγήθηκε στις ταρίφες του new deal, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή των υφιστάμενων σταθερών τιμών. Θα δίνεται ωστόσο η δυνατότητα στους επενδυτές να επιλέξουν το σύστημα feed in premium, ακόμα και για τα μικρά έργα μέχρι 500 KW.

2) Από την 1η Ιανουαρίου 2016, για τα φωτοβολταϊκά κ.λπ. πάνω από 500 KW και για τα αιολικά πάνω από 3 MW θα επιλεγεί ένα σύστημα feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής)  που να ταιριάζει στα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και να οδηγεί σε ένα εύλογο ρίσκο για τους επενδυτές. Στην Ευρώπη συναντώνται διάφορες μορφές premium (σταθερό, κυμαινόμενο, συνδυαζόμενο με τη χονδρική αγορά κ.λπ.). Στα καθ΄ημάς, πάντως, το premium θα είναι διαφορετικό για κάθε τεχνολογία (άλλο για τα αιολικά, άλλο για τα φωτοβολταϊκά κ.λπ.).

Η φιλοσοφία με την οποία το υπουργείο προσεγγίζει την υπόθεση είναι να δίνεται μια λογική απόδοση, ικανή (ειδικά για τα φωτοβολταϊκά) να ξαναθέσει σε κίνηση την αγορά, χωρίς όμως να δημιουργεί τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης».

Όπως δηλώνει αρμόδιο στέλεχος μιλώντας στο energypress «σήμερα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι ανύπαρκτη. Με δεδομένη την ηλιοφάνεια που έχουμε στην Ελλάδα αυτό είναι παράλογο. Κάτι κάνουμε λάθος και αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί με το καινούργιο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, χωρίς από την άλλη να ανοίξουμε και πάλι τον ασκό του αιόλου και να οδηγηθούμε σε νέα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ή σε νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές». Όπως διαβεβαιώνει το ίδιο στέλεχος «με το νέο μοντέλο τα φωτοβολταϊκά θα μπούν και πάλι στον ενεργειακό χάρτη της χώρας».

3) Από 1 Ιανουαρίου του 2017 για έργα ισχύος άνω του 1 MW για τα φωτοβολταϊκά κ.λπ. ή για τα αιολικά άνω των 6 MW, οι ενισχύσεις θα χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας. Στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες και διαφορετικές μορφές που παίρνουν οι διαγωνισμοί, ακόμα και σε πειραματικό στάδιο, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο μελέτης και εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου (και να εφαρμοστεί από το 2016), ένα καινούργιο σχέδιο ενίσχυσης των ΑΠΕ που να είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία αυτή μάλιστα προέκυψε μετά από ολιγόμηνη παράταση, αφού με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχουμε έτοιμο το νέο σχέδιο από τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά και τώρα εκείνο που επιδιώκουμε είναι με την προκοινοποίηση που εστάλη και με την κοινοποίηση του συνολικού σχεδίου τον Ιανουάριο, να πάρουμε μια μικρή παράταση και να «σωθεί» το σύστημα.

Πηγή: http://energypress.gr/news/ta-fotovoltaika-xanampainoyn-2016-ston-energeiako-harti-tis-horas-me-neo-montelo-stirixis-ton

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά