Φωτοβολταϊκά στα κυπριακά σχολεία από του χρόνου

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές όλων των δημόσιων σχολείων στην Κύπρο αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο προωθεί δράσεις για την έναρξη εφαρμογής των σχεδίων αυτών από την επόμενη σχολική χρονιά, όπως αποκάλυψε στον «Ρεπόρτερ» ο υπουργός, Κώστας Καδής.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι ο κλιματισμός των σχολικών αιθουσών με οικονομικό τρόπο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης σχετικής μελέτης από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (ΡΑΕΚ, ΑΗΚ και Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού).

Η μελέτη αφορά στις δυνατότητες επέκτασης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία της Κύπρου, σε συνάρτηση με την εγκατάσταση παθητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. «Με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα σχολεία, επιτυγχάνεται και η πάγια επιθυμία όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών, για κατάλληλο κλιματισμό των σχολικών αιθουσών και δημιουργία υγιεινού και παραγωγικού περιβάλλοντος τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», δήλωσε ο κ. Καδής στον «Ρεπόρτερ». Σύμφωνα με τον Κώστα Καδή η απόφαση καθολικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σχολεία θα υλοποιηθεί, εκτός και αν  προκύψει κάτι από την υπό εξέλιξη μελέτη, που θα ανατρέψει τα δεδομένα. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται απομακρυσμένο. Στόχος είναι αφενός, η ενεργειακή αυτονομία των σχολικών μονάδων της Κύπρου και αφετέρου, η εξοικονόμηση ενέργειας. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση σε σχολεία που είναι κτισμένα σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος για τα κλιματιστικά, λόγω της ζέστης. Μετά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σχολεία. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα καθοριστεί, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης. Σημειώνεται πως φωτοβολταϊκά έχουν εγκατασταθεί σε κάποια σχολεία, με κάποια εξ αυτών να μην έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή. «Ο πρώτος  μας στόχος είναι  να ενεργοποιηθούν τα φωτοβολταϊκα που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε σχολεία και μετά να τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα της μελέτης για τα υπόλοιπα σχολεία. Μεταξύ άλλων, στη μελέτη θα περιλαμβάνονται οικονομικά και άλλα δεδομένα που αφορούν το τεχνικό κομμάτι του έργου. Σε ό,τι αφορά το κόστος, ο κ. Καδής τόνισε ότι αυτό θα καλυφθεί από τα κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, ενώ θα επιχειρηθεί η εξεύρεση επενδυτών, προκειμένου να υπάρξει σύντομη απόσβεση του κόστους εγκατάστασης.

Ένα πιθανό ενδεχόμενο, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την ΑΗΚ, έτσι ώστε να παίρνει το παραγόμενο ρεύμα, κυρίως το καλοκαίρι που τα σχολεία είναι κλειστά, και να το εντάσσει στο σύστημα της. Ούτως ή άλλως, οι ανάγκες των καταναλωτών σε ρεύμα είναι περισσότερο αυξημένες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Πηγή: http://energypress.gr/news/fotovoltaika-sta-kypriaka-sholeia-apo-toy-hronoy

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά