Τήλος: το πρώτο πράσινο ελληνικό νησί με 100% ΑΠΕ πήγε Παρίσι

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και με αναζωπυρωμένες ελπίδες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του φαινομένου του Θερμοκηπίου ολοκληρώθηκε η 21η Πλανητική Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι (COP21).

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στο χώρο της Έκθεσης από το πρωτοποριακό έργο TILOS, το οποίο υλοποιείται στο ομώνυμο νησί της Τήλου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020.

Στα πλαίσια του Έργου επιχειρείται -μέσω της δημιουργίας ενός έξυπνου ηλεκτρικού δικτύου– το νησί της Τήλου να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητο από την κατανάλωση εισαγόμενου πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια,αξιοποιώντας το διαθέσιμο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της περιοχής σε συνδυασμό με καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης ενεργειακής ζήτησης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού δεν θα επιφέρει μόνο οικονομικά και μακροοικονομικά οφέλη από τη μείωση εισαγωγών πετρελαίου αλλά και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως με την επιτυχή υλοποίηση του Έργου αναμένεται περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 2400 τόνους ετησίως, δηλαδή ετήσια μείωση κατά περίπου πέντε τόνους εκπομπών ανά μόνιμο κάτοικο του νησιού για διάρκεια είκοσι ετών, καθιερώνοντας έτσι την Τήλο ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που πραγματώνει το όραμα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Δ/ντης του Εργαστηρίου και συντονιστής του Ερευνητικού Έργου Δρ Ιωάννης Κ. Καλδέλλης και ο επικεφαλής υλοποίησης του έργου Δρ Δημήτριος Ζαφειράκης εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η Ελληνική Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην υλοποίηση ενός έργου εθνικής σημασίας που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών στα ελληνικά νησιά, στην ενίσχυση της νησιωτικότητας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και στη δημιουργία τέλος ενός πρότυπου παραδείγματος μιας ολοκληρωμένης και πιστοποιημένης ενεργειακής λύσης με δυνατότητα εφαρμογής σε πλήθος νησιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: http://www.econews.gr/2015/12/18/tilos-cop21-127562/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά