Γερμανία: Λόγω πλεονάζουσας ενέργειας, οι καταναλωτές πληρώνονται… για να έχουν ρεύμα

Για μία ακόμη χρονιά, οι ΥΚΩ στη Γερμανία σκέφτονται να πληρώσουν τους καταναλωτές προκειμένου να αξιοποιηθεί η πλεονάζουσα ενέργεια, καθώς έχει αυξηθεί αισθητά η παραγωγή αιολικής ενέργειας ενώ οι ανάγκες για θέρμανση έχουν μειωθεί λόγω του θερμού χειμώνα.

Σύμφωνα το Bloomberg, που επικαλείται τα λεγόμενα της συμβουλευτικής Markedsktaft Deutschland GmbH, η έτερη εναλλακτική για τις ΥΚΩ είναι να κλείσουν τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα και αέριο.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο κατεγράφη στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, όταν οι τιμές διολίσθησαν στα -56,87 ευρώ τη MWh. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, επίσης, τα Χριστούγεννα του 2013, κάτι που σημαίνει πως οι παραγωγοί πληρώνουν τους καταναλωτές για να τους απαλλάξουν από την πλεονάζουσα ενέργεια που επιβαρύνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Εφέτος, η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται πως θα φθάσει στο ζενίθ, δηλαδή σε επίπεδα υπερδιπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών. Εκτιμάται, ειδικότερα, πως θα κυμανθεί ανάμεσα στα 10 και πάνω από τα 20 GW κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν οι θερμοκρασίες είναι της τάξεως των 8 βαθμών Κελσίου. Στις 25 Δεκεμβρίου, η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 22,9 GW συγκριτικά με τον μέσον όρο των τελευταίων 30 ημερών, που ανέρχεται στα 14,7 GW, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Σημειωτέον, 1 GW επαρκεί για να τροφοδοτήσει με ενέργεια σε 2 εκατ. νοικοκυριά.

Οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας αναμένεται να ενταθούν στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2015, λόγω στόχου για την κάλυψη του 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ αντί του 20% που ίσχυε για το 2014.

Πηγή: http://energypress.gr/news/germania-logo-pleonazoysas-energeias-oi-katanalotes-plironontai-gia-na-ehoyn-reyma

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά