Πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ως το 2050, για τις Κανάριες Νήσους

Ως το 2050, οι Κανάριοι Νήσοι θα μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες αποκλειστικά από ΑΠΕ, σύμφωνα με γερμανική μελέτη.

Το ισπανικό σύμπλεγμα νησιών βασίζεται κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο, αλλά η θέση του στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Βόρειας Αφρικής προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Για αυτό το λόγο η στροφή των νησιών σε καθαρές πηγές ενέργειας μπορεί να γίνει με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, αναφέρει η έρευνα του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR). Επιπλέον, η μετάβαση μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί ενδιάμεση μετάβαση στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DLR, θα χρειαστεί μία επένδυση ύψους 20 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 35 χρόνια, ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μονάδων.

Ωστόσο η εξοικονόμηση από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, θα αγγίξει τα 42 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από την επένδυση. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πρόσθετων υποδομών υποστήριξης, όπως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί έως και κατά 37 τοις εκατό, καθώς αναπτύσσονται όλο και πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες.

Αντίστοιχα, η τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να μειωθεί κατά 17 με 20 λεπτά του ευρώ έως το 2050. Αντίθετα, αν συνεχιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, η τιμή αυτή θα σημειώσει αύξηση κατά περίπου 23 λεπτά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούν να προμηθεύσουν έως και το 80 τοις εκατό της ζήτησης ενέργειας των Καναρίων Νήσων έως το 2050, με το υπόλοιπο 20 τοις εκατό να καλύπτεται από γεωθερμία, βιομάζα και θαλάσσια ενέργεια.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ισορροπημένος συνδυασμός, όχι πολύ μονόπλευρος και εξαρτώμενος από μια τεχνολογία», δήλωσε η Σόνια Σάιμον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/pliris-apexartisi-apo-ta-orykta-kaysima-os-2050-gia-tis-kanaries-nisoys

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά