Ο ΣΠΕΒ για την έγκριση όρων κατασκευής μονάδων βιοαερίου σε εκτός σχεδίου περιοχές

Επιστολή προς το ΥΠΕΝ απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ) με την οποία θέτει το ζήτημα της έγκρισης των όρων για την κατασκευή μονάδων βιοαερίου σε γήπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της αποστολής έχει ως εξής:

«Εν έτει 2016 κα 6 χρόνια μετά το νόμο 3851/2010 που πρωτοεμφανίστηκαν οι σταθμοί βιομάζας, και ειδικότερα σταθμοί βιοαερίου, έχουμε μηδαμινή ανάπτυξη στον κλάδο του βιοαερίου που αποτελεί την σημαντικότερη μορφή εγχώριας ενέργειας.

Η ανεπάρκεια του προηγούμενου συνδέσμου σε συνδυασμό με τις μη αιτιολογημένες αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων μας έκανε να συστήσουμε το σωματείο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ», με διακριτικό τίτλο «Σ.Π.Ε.Β.» για την Ελληνική επικράτεια και «S.PE.BIO» για την Αγγλική. Η παραγωγή ενέργειας-θερμότητας από βιοαέριο έχει αρκετές θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας και ειδικότερα:

1) Θεωρείται σταθμός βάσης με αδιάλειπτη παραγωγή και βρίσκεται κοντά στις περιοχές με καταναλώσεις, όχι όπως άλλες απομακρυσμένες ΑΠΕ.

2) Σχεδόν το 50% του κόστους της μονάδας προέρχεται από την εγχώρια αγορά και ειδικότερα σε μονάδες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χωνευτών. Μαζί με τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι από τις λίγες ΑΠΕ που κατέχουν τόσο μεγάλο ποσοστό εγχώριας κατανάλωσης και αποδιδόμενο Φ.Π.Α. για το κράτος. Επίσης δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό εισφορών στο ΙΚΑ λόγω του μεγάλου όγκου κατασκευών.

3) Αδρανοποιούν απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, τυροκομείων, ελαιοτριβείων, σφαγείων, βιομηχανίας τροφίμων, βοηθώντας ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

4) Παράγουν μεγάλες ποσότητες θέρμανσης οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν αντισταθμιστικά στις τοπικές κοινωνίες με πολύ μικρό κόστος.

5) Σε σύγκριση με άλλες ΑΠΕ δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, περίπου πέντε ανά μονάδα 500 kW. Μαζί με τις μεταφορές που απαιτούνται φτάνουν περίπου τις δέκα θέσεις ανά μονάδα 500 kW. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη φάση κατασκευής οι θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις πενήντα και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή διαρκεί η κατασκευή.

6) Ανεξαρτήτως πρώτης ύλης οι μονάδες βιοαερίου χρειάζονται και ένα μικρό ποσοστό φυτικής ύλης το οποίο προμηθεύονται από αγρότες γειτονικών χωραφιών βοηθώντας για ακόμη μία φορά τον πρωτογενή τομέα.

Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε την αδιάλειπτη υποστήριξη του Υπουργείου σας, καθώς και τη δημιουργία ομάδας εργασίας με σκοπό την βελτιστοποίηση της νομοθεσίας που αφορά την αδειοδότηση, σύνδεση και λειτουργία των έργων βιοαερίου.

       Ειδικότερα:

ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

1) Η κάλυψη των μονάδων να είναι 40% κατά παρέκκλιση όλων των ανωτέρω όρων της νομοθεσίας.

2) Ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται από τα όρια των γηπέδων να είναι ίση με 3 μέτρα από τα όρια αυτού.

3) Στην κάλυψη των μονάδων βιοαερίου να μην προσμετρούνται τα σίρα αποθήκευσης των φυτικών, καθώς και τα Lagoon αποθήκευσης της βιοϋλύος.

4) Μέγιστο ύψος να θεωρείται το ύψος των δεξαμενών και ειδικότερα το ύψος των τοιχίων  και όχι το ύψος των μπαλονιών που συγκρατούν το βιοαέριο.

5) Συμβούλιο αρχιτεκτονικής να απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις που εγκαθίστανται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους προστατευόμενες ως προς την πολεοδομική ανάπτυξη από ειδικά διατάγματα.

6) Η κατηγορία πυροπροστασίας να είναι χαμηλού κινδύνου και όχι μέσου ή υψηλού, λόγω της φύσης του έργου.

7) Να μην απαιτείται παστερίωση ούτε κατά την είσοδο, ούτε κατά την έξοδο της πρώτη ύλης – χωνεμένου υπολείμματος.

8) Απλούστευση της διαδικασίας για την έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων.

Να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς σε μονάδες μικρότερες των 500 kW, δηλαδή να απαλλάσσονται από την περιβαλλοντική διαδικασία.

9) Σε περίπτωση εγκατάστασης βιοαερίων εντός κτηνοτροφικών μονάδων, σφαγείων και ΒΙ.ΠΕ. να απαλλάσσονται από την περιβαλλοντική διαδικασία ανεξαρτήτως ισχύος αφού ουσιαστικά αδρανοποιούν-απορρυπαίνουν το περιβάλλον.

Επίσης εντός αυτών των περιοχών, κατά παρέκκλιση όλων των ανωτέρω όρων, η κάλυψη να φτάνει έως και το 50% λόγω της μη διαθέσιμης επιφάνειας καθώς και την σημαντικότητα αυτών των μονάδων.

10) Τα αιτήματα σύνδεσης των βιοαερίων να εξετάζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τους άλλους σταθμούς.

Παρακαλούμε να δείτε θετικά τις ανωτέρω παρατηρήσεις λόγω της σπουδαιότητας αυτών των μονάδων. Επιπροσθέτως να διοργανωθούν ειδικές ημερίδες παρουσίασης των έργων για να κατανοήσει ο απλός κόσμος την αναγκαιότητα των έργων αυτών».

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/o-spev-gia-tin-egkrisi-oron-kataskeyis-monadon-vioaerioy-se-ektos-shedioy-periohes

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά