Η Ουρουγουάη είναι μια μικρή χώρα της Νοτίου Αμερικής διάσημη για την τεράστια ποδοσφαιρική της κουλτούρα, την κτηνοτροφία και εσχάτως την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας και τη θεσμοθέτηση της άμβλωσης και του γάμου μεταξύ ομόφυλων ανθρώπων.
Πλέον όμως η Ουρουγουάη των 3,4 εκατ. κατοίκων μπορεί να υπερηφανεύεται για κάτι πολύ σημαντικότερο: θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Όπως επισημαίνει στον βρετανικό Guardian ο επικεφαλής του τομέα κλιματικής πολιτικής, Ραμόν Μέντεζ, οι ΑΠΕ παράγουν το 94,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουρουγουάη.
Το «καθαρό» ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα συνδυάζει την αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά εργοστάσια και μονάδες βιομάζας. Συνολικά, οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 55% του ενεργειακού μείγματος της Ουρουγουάης (στο οποίο περιλαμβάνονται και τα καύσιμα μεταφορών) έναντι 12% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή δεν έγινε ούτε με επένδυση στην πυρηνική ενέργεια ούτε με νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια με την τελευταία εγκατάσταση υδροηλεκτρικής ισχύος να χρονολογείται στη δεκαετία του 1990.
Οι επενδύσεις στην ενέργεια -κυρίως στις ΑΠΕ, αλλά και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο- την τελευταία πενταετία εκτινάχθηκαν στα 7 δισ. δολάρια ή 15% του ετήσιου ΑΕΠ.
Το εντυπωσιακότερο όλων είναι το βραχύ χρονικό διάστημα εντός του οποίου ολοκληρώθηκαν αυτές οι αλλαγές μετά την ψήφιση ενός ριζοσπαστικού ενεργειακού νομοσχεδίου το 2008 που άλλαξε άρδην την εικόνα της χώρας.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η στροφή στις ΑΠΕ έγινε χωρίς επιπρόσθετο κόστος στην «πλάτη» των καταναλωτών.
Οι αποπληθωρισμένες τιμές του ηλεκτρισμού σήμερα είναι χαμηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν τη μετάβαση στις ΑΠΕ σύμφωνα με τον Μέντεζ.
—Τα «κλειδιά» της επιτυχίας
Βασικός παράγοντας της επιτυχίας είναι η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στις εταιρείες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η κρατική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προάγει τις ΑΠΕ δημοπρατώντας συμφωνίες αγοράς ενέργειας από ιδιωτικές εταιρείες με μονάδες ΑΠΕ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας (International Renewable Energy Agency-IRENA).
Το πρόγραμμα πέτυχε επίσης χάρη στην υποστήριξη από τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη και τα πολιτικά κόμματα.
Ο Μέντεζ τονίζει ακόμα ότι η επιτυχία της Ουρουγουάης οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές θεώρησαν τις ΑΠΕ ως κερδοφόρο επενδυτική επιλογή για τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς η εγχώρια επιχείρηση ηλεκτρισμού εγγυάται σταθερές τιμές αγοράς της καθαρής ενέργειας με συμβόλαια 20ετούς διάρκειας.
«Τα κόστη κατασκευής και συντήρησης είναι χαμηλά στο βαθμό που παρέχεις ένα ασφαλές περιβάλλον στους επενδυτές» επισημαίνει.
Η στροφή στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια βελτίωσε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουρουγουάης η οποία κλονιζόταν σε περιόδους ξηρασίας, όταν τα υδροηλεκτρικά έμεναν ανενεργά.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του αιώνα που διανύουμε το πετρέλαιο αντιστοιχούσε στο 27 τοις εκατό των ενεργειακών εισαγωγών της Ουρουγουάης, ενώ τώρα οι μεγαλύτερες εισαγωγές αναλογούν στις ανεμογεννήτριες.
«Η Ουρουγουάη καθορίζει τις παγκόσμιες τάσεις στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, που πέρυσι βράβευσε τη λατινοαμερικάνικη χώρα ως «ηγέτη στην πράσινη ενέργεια».
Συνεχίζοντας αυτή τη στρατηγική, ο Μέντεζ παρουσίασε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή μία από τις πιο φιλόδοξες εθνικές δεσμεύσεις, που προβλέπει γενναία μείωση 88 τοις εκατό στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2017 σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2009-13.
Επόμενος στόχος είναι η πράσινη ενέργεια να διεισδύσει και στον ρυπογόνο τομέα των μεταφορών που αντιστοιχεί στο 45% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ουρουγουάη.
Πηγή: http://www.econews.gr/2015/12/08/uruguay-ape-127362/