Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει το 2021 στην Καλιφόρνια

Στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ αναμένεται να λειτουργήσει από το 2021 το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Το έργο με την ονομασία Morro Bay Offshore θα βρίσκεται 33 μίλια στα ανοικτά της Καλιφόρνια.

Εκατό ανεμογεννήτριες θα παράγουν 765 μεγαβάτ ενέργειας, αφήνοντας πίσω το αιολικό πάρκο London Array στην Αγγλία, που κατέχει σήμερα το ρεκόρ με 635 μεγαβάτ. Το σύστημα αναμένεται να τροφοδοτεί με ενέργεια πάνω από 200.000 σπίτια.

Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι οι ταχύτεροι παράκτιοι άνεμοι στην περιοχή καταγράφονται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή κι ως εκ τούτο, αν κάποιος θέλει να τους εκμεταλλευτεί, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις παραδοσιακές υποθαλάσσιες πλατφόρμες από χάλυβα ή σκυρόδεμα.

Έτσι, θα χρησιμοποιηθούν πλωτές εξέδρες που θα υποστηρίζουν τις ανεμογεννήτριες και οι οποίες θα είναι δεμένες στο βυθό σε βάθος 800 με 1.000 μέτρων.

Η χρήση πλωτών εξεδρών σε τέτοιου είδους έργα μεγάλης έκτασης αποτελεί καινοτομία, καθώς μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί μόνο δοκιμαστικά.

Φυσικά, αυτή η επιλογή συνεπάγεται και αυξημένο κόστος, καθώς, παρότι η εγκατάσταση των πλωτών εξεδρών θα στοιχίσει φθηνότερα, η ποσότητα του χάλυβα που χρησιμοποιείται, όπως και τα επιπλέον καλώδια τροφοδοσίας που απαιτούνται για να τις συνδέσουν με τις εγκαταστάσεις στην ακτή, ανεβάζουν την τιμή ανά μεγαβάτ από τα 4 στα 9 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως, υπάρχει και μακροπρόθεσμο όφελος, καθώς αν κάποια στιγμή στο μέλλον το αιολικό πάρκο παροπλιστεί, όλα τα υλικά θα μπορούν να επανέλθουν στην ξηρά αντί να μολύνουν το βυθό.

Βέβαια, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι εκφράζονται κι άλλες ανησυχίες για το έργο, καθώς προβληματίζει η ιδιαίτερα ταραγμένη θάλασσα της περιοχής, καθώς και το ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα υποθαλάσσια καλώδια, λόγω των φαλαινών που περνάνε από την περιοχή. 

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/megalytero-yperaktio-aioliko-parko-anamenetai-na-leitoyrgisei-2021-stin-kalifornia

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά